КАКО ДА МУ ДАДЕТЕ ЖИВОТ НА ТАВАНОТ И ДА ГО ПРЕТВОРИТЕ ВО НАЈСВЕТЛИОТ ДЕЛ ОД ВАШАТА КУЌА?

Повеќето тавани можат да се претворат во атрактивни соби.

Повеќе простор? Полесно е отколку што мислите!

Вашето семејство е веќе поголемо од живеалиштето или едноставно Ви треба уште малку екстра простор? Нема потреба да се справувате со болниот процес на селењето. Токму над Вас се наоѓа скриено богатство кое не гледа дневна светлина – вашиот таван.

Реконструирајте го овој таван и ќе го добиете просторот што ви треба, а истовремено со тоа ќе ја зголемите цената на вашиот имот.

Ќе ве водиме низ чекорите за трансформирање на најмрачниот и правлив таван во најсветлиот дел од куќата.

Преценете го потенцијалот на таванот.

Во многу куќи таванот не се користи.

Обично во овие еднокатни или двокатни куќи таванот се претвора во магацин за стари предмети. Погледнете ги примерните слики, за да дознаете што губите. Во зависност од големината на вашиот плафон, може да направите уште една спална или детска соба, како и целосно живеалиште, ако таванот е доволно голем.

Колку е важна дневната светлина?

Изворите на дневна светлина се клучни за да успеете во трансформирање на темниното поткровје во посветла станбена површина. Може да имате прозорец на вертикалниот ѕид или мали прозорци на покривот, но тие не обезбедуваат доволно осветлување за живеење. Најдобар избор за светлина под покривот се покривни прозорци. Може да ги сместите на случајно избрани позиции на покривот и да го осветлите секое темно ќоше.

Колку кровни прозореци?

Тоа зависи од функцијата и големината на собата. Дневната бара повеќе и поголеми прозорци од бањата. Во кујната или кабинетот е важно да има добро осветлување. Природната светлина дава чувство за простор и ја прави собата попријатно и удобна. Остаклената површина треба да биде најмалку 10-20 % од површината на подот. Тоа значи дека во соба од 20 м2 треба да има прозорец со остаклена површина барем 2м2, а подобро и повеќе.

Каде да ги поставите кровните прозорци?

Ако кровот овозможува, најдобро осветлување се постигнува со ставање кровни прозорци на двете страни на сртот.

Не ги ставајте прозорците премногу високо, бидејќи ќе ја изгубите глетката. Не заборавајте дека најубавите глетки се од високо, од покривот. Ако таванот е голем, можете да поставите дополнителни прозорци на поголема висина. Тие даваат осветлување длабоко во просторот и помагаат во вентилацијата. Комбинацијата на ниско и високо поставени прозорци дејствува како оџак и обезбедува доволно вентилација во собата.

Посвети посебно внимание на патот на сонцето.

Енергетска ефикасност
На покривот имате добра можност за користење на енергијата на сонцето и да ја направите куќата поекономична. При правилно поставени покривни прозорци може да ја намалите сметките за греење, како и емисиите на CO2.
Четирите кардинални точки ќе ви покажат од каде сонцето ќе свети кон куќата. Ова има значење за кровните прозорци и за топлината која ќе доаѓа во нив.

Јужна и западна светлина

Ако собите Ви се западни или јужни, сонцето ќе биде многу силно во жешките месеци. Во овој случај многу погодни се штитниците за сонце на VELUX. Тие ја задржуваат топлината надвор од собите во летните денови, без да ја ограничуваат глетката.

Северна и источна светлина

Во северните соби сонцето достигнува само со рефлектирачки зраци што ви дава ладно и приглушено осветлување. Источните прозорци добиваат златна светлина и кратки сончеви зраци наутро. Во спалните и детски е добро прозорците да се постават со поглед кон патот на сонцето, кон сите можни прозорци.