• Како до совршена кошулка во неколку чекори

Како до совршена кошулка во неколку чекори


Како и обично, Knauf и овој пат има иновативно решение за завршни градежни работи. Ви представуваме неколку едноставни чекори како правилно да го изведете рамниот слој – кошулица без употребување на машина.

Освен сува испуна и цемент Estrih 2o, Knauf ви го представува течниот слој за порамнување FE50 Largo.Овој прашкаст материјал е во пакување од 40 кг.

Бидејќи се работи за гипсан материјал , ограничен е за внатрешна употреба.

FE 50 Largo првично беше наменет за машинска употреба, но овој материјал си го најде местото и во рачна апликација, и тоа особено на местата каде употребување на машина не е можно, како и во простории каде употребата на песок и цемент не е соодветна. FE 50 Largo е идеален за адаптација на станови, куќи и деловни простории кои имаат подно греење, како и кај лебдечки, врзувачки и кошулици со разделен слој.

Пред да почнете со излевање на FE 50 Largo , потребно е да извршите некои подготвителни работи

  • поставување на разделна трака ( во сите четри области на примена )
  • нанесување на Estrih грунд ( врзувачка кошулица )
  • Поставување на фолија ( кошулица на разделен слој )
  • Поставање на дилетација ( во сите 4 делови на применување )

Подготовката е неопходен дел пред лиење на Estrih. Цевките од подно греење, дилатационите лајсни , разделни траки и фолии на разделниот слој,  мора убаво да се прицврстени, како не би дошло до подливање на материјалот , а со самото тоа до нарушување на формата во естетска и конструктивна смисла.

За да добиеме кошулица кој не одстапува во хоризонтала, потребно е да се употребуваат нивелири.

Нивелирите се користат да добиеме рамномерен слој на наливниот материјал. Потребно е да се нанесе одредена дебелина од материјалот и таа треба да изнесува :

  • Врзивна кошулица, дебелина >25mm
  • Кошулица со разделен слој, дебелина > 30мм
  • Лебдечка кошулица, дебелина 35мм
  • Кошулица со подно греење, дебелина > 35мм над цевките.

Кога се е подготвено и обезбедено може да се почне со мешање на материјали.

За една вреќа од 40 кг потребно е 5,5 -6 л чиста вода. Многу е битно да се користи исто количество вода за да нема проблеми околу порамнувањето и сегрегација на материјалот.

Наливниот материја треба правилно да се распореди према реперните нивелири.

По излевање на материјалот треба да се одстранат нивелирите поради завршното порамнување на материјалот за кое ви е потребен алат прикажан на сликата.

Време на обработка на материјалот е 1 час.

Лиењето не смее да се прекинува, како би се постигнал саканиот ефект.

Доколку правилно е применето лиењето, крајниот резултат може да се види на следната фотографија.


Времето на сушење на кошулицата дебела 35мм изнесува 3-6 недели во зависност од температурните услови. FE 50 Largo со подно греење , подготвен е за поставување на подни  облоги кога влажност ќе биде  < 0,3% за сите видови облоги. [/av_textblock] [/av_section] [av_section min_height='' min_height_px='500px' padding='small' shadow='no-border-styling' bottom_border='no-border-styling' bottom_border_diagonal_color='#333333' bottom_border_diagonal_direction='' bottom_border_style='' custom_margin='0px' custom_margin_sync='true' custom_arrow_bg='' id='' color='main_color' background='bg_color' custom_bg='' background_gradient_color1='' background_gradient_color2='' background_gradient_direction='vertical' src='' attachment='' attachment_size='' attach='scroll' position='top left' repeat='no-repeat' video='' video_ratio='16:9' overlay_opacity='0.5' overlay_color='' overlay_pattern='' overlay_custom_pattern='' av_element_hidden_in_editor='0' av_uid='av-jtixzy3u'] [av_codeblock wrapper_element='' wrapper_element_attributes='' codeblock_type='' av_uid='av-jtixross'][/av_codeblock] [av_codeblock wrapper_element='' wrapper_element_attributes='' codeblock_type='' av_uid='av-jtixrvx6' custom_class=''][/av_codeblock] [/av_section] [av_section color='main_color' custom_bg='' src='' attach='scroll' position='top left' repeat='no-repeat' video='' video_ratio='16:9' video_mobile_disabled='' min_height='' min_height_px='500px' padding='default' shadow='no-shadow' bottom_border='no-border-styling' id='' av_uid='av-8j57fz'] [av_heading tag='h3' padding='10' heading='Претворете го неискористениот поткровен простор во простор за комфорен дневен престој!' color='' style='blockquote modern-quote modern-centered' custom_font='' size='' subheading_active='' subheading_size='15' custom_class='' admin_preview_bg='' av-desktop-hide='' av-medium-hide='' av-small-hide='' av-mini-hide='' av-medium-font-size-title='' av-small-font-size-title='' av-mini-font-size-title='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' margin='' av_uid='av-416vih'][/av_heading] [av_button label='Пронајдете го продажното место во својот град!' link='page,3036' link_target='' size='large' position='center' label_display='' icon_select='yes-right-icon' icon_hover='aviaTBicon_hover' icon='ue803' font='entypo-fontello' color='theme-color' custom_bg='#444444' custom_font='#ffffff' av_uid='av-6lpmvj' admin_preview_bg=''] [av_heading tag='h3' padding='10' heading='или' color='' style='blockquote modern-quote modern-centered' custom_font='' size='' subheading_active='' subheading_size='15' custom_class='' admin_preview_bg='' av-desktop-hide='' av-medium-hide='' av-small-hide='' av-mini-hide='' av-medium-font-size-title='' av-small-font-size-title='' av-mini-font-size-title='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' margin='' av_uid='av-2h6ex5'][/av_heading] [av_button label='Побарајте совет!' link='page,3405' link_target='' size='large' position='center' label_display='' icon_select='yes-right-icon' icon_hover='aviaTBicon_hover' icon='ue805' font='entypo-fontello' color='theme-color' custom_bg='#444444' custom_font='#ffffff' av_uid='av-28wwzz' admin_preview_bg=''] [/av_section]

© Сите права се задржани. Моето поткровје 2015-2022. Развиено од My Marketing