• Како e создадена камената волна и која е нејзината улога во поткровјето?

ИСТОРИЈА

Се смета дека камената волна е создадена сосема случајно, во 19 век на Хаваите! Имено, додека вулканската лава се ладела и истата била разнесувана од силниот ветер, се создавале меки влакна што локалното население подоцна ги користело за да ги покрие своите колиби, заштитувајќи се на тој начин од топлината.

Методот на производство на минерална волна од карпи за прв пат беше патентиран во Америка во 1870 година, до денес се заснова на слични принципи: суровините од минерално потекло се топат на високи температури, од кои се добива „лава“, т.е. топење што се распаѓа на влакна од кои подоцна се прават плочи од камена волна – уникатен материјал кој обезбедува и топлинска и звучна изолација како и заштита од пожар.

Што всушност е  камена волна и за што се користи?

Изолационен материјал наменет за топлинска, звучна и противпожарна заштита во градежништвото и индустријата.

Трендовите во градежништвото, но и законските регулативи бараат високо ниво на енергетска ефикасност на новите згради, како и на зградите кои се реновираат. Во исто време, модерната конструкција бара квалитетни, мултифункционални материјали, по можност од природно потекло.

Камената волна ги исполнува сите горенаведени барања и се наметна како прв избор на архитекти, инвеститори, изведувачи и сопственици на куќи.

ПРОИЗВОДСТВО

Knauf Insulation ја презеде фабриката во Србија Сурдулица (1974) во 2005 година и значително ги прошири своите капацитети за производство, камената волна се произведува според таканаречениот принцип BAT (Best Available Technology – користејќи ја најдобрата достапна технологија. Истата технологија се користи и во други фабрики за минерална волна.

Во оваа фабрика се произведува камена волна со врвен квалитет за различни апликации: коси и рамни покриви, надворешни, внатрешни и преградни sидови, подови на земја и во мезанин.

Денес, камената волна, иако е „стар“ материјал, се смета за престижно и врвно решение, бидејќи обезбедува комбинација на карактеристики како никој друг производ: обезбедува заштита од студ во зима и топлина во лето, заштита од бучава и пожар, пропустливост на пареа, отпорна на хемикалии и микроорганизми, долготрајно, димензионално стабилно, не промовира развој на бактерии и мувла и се рециклира.

Побарувачката за овој производ расте од година во година, како и свеста и потребата за рационална потрошувачка на енергија. Првата мерка кон енергетската ефикасност е секако изолацијата, така што камената волна од Сурдулица, освен во Србија, се користи и за изолација на згради во Романија, Бугарија, Грција, Северна Македонија, Албанија, Црна Гора

СУРОВИНИ И МАТЕРИЈАЛИ

Зошто за камената волна се вели дека е минерална? Бидејќи основната суровина за нејзиното производство е минерал – камен со вулканско потекло (дијабаза и доломит, во помала мера базалт).

Иако изразот „камен од вулканско потекло“ звучи егзотично, целиот камен за производство во Сурдулица потекнува од локалните каменоломи во Србија, нашето соседство.

ПРОЦЕСИ НА ПРОИЗВОДСТВО

1. Каменот, со додавање на рециклирани материјали во форма на брикети и помошни извори на енергија – кокс, гас и електрична енергија, се дозира според одреден рецепт и се става во куполна печка во која сè се топи на температура од 1300 ° С.

2. Масата добиена со процесот на топење во печката се носи на контролиран начин до тркалата за центрифугирање каде потоа масата се дистрибуира. Тркалата на центрифугата ја разбиваат масата во капки; воздухот се разнесува преку тркалата, што ги шири добиените капки во влакна.

Во исто време, се додава средство кое ги врзува материјалите, бидејќи самите влакна мора да бидат поврзани на некој начин. Преку ова влакната се разнесуваат во комората за собирање – т.н. примарен филц од камена волна.

3. Примарниот филц тогаш достигнува таканаречен нишало, т.е. систем за редење волна, што е всушност предуслов карпестата волна да има одлични својства на топлинска изолација, бидејќи обезбедува рамномерна дистрибуција на влакна и висок степен на нивно испреплетување (создавајќи повеќе простор за „задржување на воздухот“ во камената волна, што е еден од основните услови за функционирање изолационен материјал – затоа што, како што знаеме, воздухот е најдобриот изолатор).

4. Таквиот комплексен и механички обработен филц влегува во комората каде што се одвива процесот на созревање, т.е. фиксирање на врзивното средство, со што се формираат конечните технички карактеристики на производот. Процесот се изведува на 270 ° С.

5. По напуштањето на комората, следи сечење на потребните димензии, редење и пакување на финалните производи.

КАКО ДА ГИ РАЗЛИКУВАМЕ  ПРОИЗВОДИТЕ ОД КАМЕНА ВОЛНА?

На прв поглед, сите плочи од камена волна се исти, па како да знаете која треба се користи?

Иако е димензионално идентичен, секој производ од минерална волна од камен има свои технички карактеристики, специјално дизајнирани да одговараат на апликации во одредени делови од конструкцијата. Така, на пример, производ наменет за закосен покрив ќе биде неупотреблив на фасадата, а производот што се користи во вентилирани фасади нема да ја извршува својата функција во рамен покрив.

Производи со различни технички карактеристики се добиваат со различни рецепти и фино прилагодување за време на производствениот процес, со цел да се добијат различни густини и дебелини на производите. Целта на производот, како и неговите основни карактеристики (коефициент на топлинска спроводливост, димензии) се јасно наведени на етикетата на секој наш производ.

На крајот на краиштата, она што корисникот треба да го знае е – каде сака да инсталира изолација. Бидејќи за секое место на зградата, имаме соодветен производ!

НАШИОТ ПРИДОНЕС ВО РАЗВОЈОТ НА ИНДУСТРИЈАТА ЗА ИЗОЛАЦИОНИ МАТЕРИЈАЛИ

Пред точно 10 години, се случи револуција во индустријата за изолациски материјали – Knauf Insulation ја патентираше Ecose Technology, уникатно био-врзивно средство засновано врз брзо обновливи материи од природата, наместо врз основа на нафтени производи. Оваа технологија за прв пат беше применета во стаклена минерална волна во сите наши фабрики во светот. Во камена минерална волна, апликацијата започна во 2006 година, во фабриката во Сурдулица, Србија!

Природата го кажа своето – кафеавата волна потекнува од нашите производствени линии! Резултатот е производи на кои не додаваме формалдехид, бои или акрили, кои се помалку прашливи и полесно се сечат.

За оваа технологија, минералната волна Knauf Insulation, меѓу другите награди, го доби и Eurofins Gold сертификатот за квалитетот на воздухот во затворените простории во кои е инсталирана. Eurofins Gold е водечка меѓународна група на лаборатории што ги проучува и тестира индустриските производи, а златниот медал е најмногу што може еден производ да го добие во својата категорија.

КАКО ПРОЦЕСОТ НА ПРОИЗВОДСТВО НА КАМЕНАТА ВОЛНА ВЛИЈАЕ ВРЗ ЖИВОТНАТА СРЕДИНА

Од 2005 година до денес, во фабриката во Сурдулица се инвестирани над 30 милиони евра. Голем дел од тие пари беа вградени во најсовремената опрема за прочистување на гасови и отпадни води, така што индустриското производство не ја нарушува животната средина во која работиме.

Со најсовремениот систем за прочистување на димни гасови – прашината и јаглерод моноксидот се целосно елиминирани, а голем дел од енергијата се враќа во производствениот процес.

Техничката вода од производството се користи за загревање на производствената сала и административните простории.

На овој начин се одржува производството на камена волна и самите производи, како и објектите во кои се инсталирани.

Извор: Knauf Insulation

Претворете го неискористениот поткровен простор во простор за комфорен дневен престој!

или

© Сите права се задржани. Моето поткровје 2015-2022. Развиено од My Marketing