• Овој човек го изолираше поткровјето и повторно во него е „ПЕКОЛ“

Овој портал постои веќе неколку години. За ова изминато време, ние пишувавме и објавивме стотици страници на материјали, дававме совети, фотографии, одговоривме на стотици ваши прашања. За оние кои не живеат директно под поткровјето, се обидовме да го приближиме концептот за ваков вид на живот и живеење, а за оние кои веќе живеат – се обидовме го направиме просторот за живеење многу поудобен, поздрав и пофункционален.

И кога помисливме дека веќе ви кажавме и ви објаснивме се… добивме прашање од еден корисник, што нè натера да се вратиме на почетокот:

„Во мај оваа година го изолирав поткровјето и сторив се што е во согласност со вашите упатства од страницата Моето поткровје. Сепак, во моето поткровје е неподносливо  топло, и покрај дебелината на волна од 22 cm. Можете ли да ми објасните што се случува? “

По првичната конфузија, се сетивме дека никогаш не ви објаснивме како всушност работи изолацијата, мислејќи дека сите веќе го знаат тоа. Оваа грешка ќе се обидеме да ја поправиме со објаснување во текстот подолу.

Изолациските материјали од камена и стаклена волна, не се сами по себе грејни тела или тела за ладење, туку се токму она што го вели нивното име: изолациски материјали. Така, тие само го изолираат она што е внатре. Ако во внатрешноста е топло, изолацијата ќе ја задржи топлината. Ако е ладно или свежо – изолацијата ќе го задржи воздухот на тој начин, ладен и свеж.

За да може камената и стаклена волна да ја извршат својата функција на најдобар можен начин – прво мора да ги обезбедиме посакуваните услови на поткровјето – која е внатрешна температура која сакаме да ја постигнеме и истата да ја одржуваме?!

  • Ако изолацијата на падините на покривот е направена во пролет / лето – потребно е да се исчисти, проветри и лади просторијата по завршувањето на работите (со помош на нацрти или климатизација) – по што изолацијата ќе одржува пријатна температура внатре и ќе акумулира топлина која што доаѓа однадвор.
  • Исто така, ако работата се изведува во есен или зима, потребно е да се исчисти, проветри и загрее просторот по завршувањето на работата – по што минералната волна ќе ја задржи топлината внатре, истовремено спречувајќи го студот однадвор да навлезе во внатрешноста на просторот.

Да не заборавиме повторно да ја споменеме важноста на квалитетни фолии што мора да се инсталираат со цел целиот систем да биде максимално ефикасен. Не постои волшебно стапче кога станува збор за удобноста на живеењето, сè е чиста градежна физика. 🙂

Еве уште едно прашање, т.е. коментарите што ги добивме неодамна, слично на претходното прашање, само одговорот на ова прашање е малку посложен:

Пред десет години направив нова изолација на поткровјето со камена волна, разни фолии и сепак не добив ништо… Навистина не добив ништо, само фрлив пари. Поткровјето е чудна работа… “

Навистина ни е жал кога ќе слушнеме дека некој се потрудил и вложил финансиски средства, но не ги добил очекуваните резултати. Затоа, подолу даваме објаснувања за тоа кои се можните проблеми во ова поткровје.

Дебелина на топлинска изолација:

  • Бидејќи станува збор за лесна конструкција (дрвен покрив), потребно е закосениот покрив да биде изолиран со оптимални дебелини на топлинска изолација. И што е најважно, да се изолира со минерална волна, што е единственото правилно решение за изолација на овој вид конструкција (прочитајте зошто). Според Правилникот за енергетска ефикасност на зградите, како и препораките што ги даваме, минималната дебелина на топлинската изолација треба да биде: За згради кои веќе постојат – 22 cm, за новите згради – 28 cm. Ова практично значи дека изолацијата на просторот само помеѓу наклонот не е доволна (длабочината на наклоните обично е 10-12 cm), но под наклонот мора да се додаде уште еден слој на изолација.

Термо-мостови:

  • Ова е многу важен аспект што често се занемарува при инсталацијата. Термо-мостовите се неизолирани места низ кои „минуваат“ и топлината и студот. На пример, дрвените наклони се термо-мостови, поради што се советува да се постави друг слој на изолација под наклоните, ова обично е стаклена волна во ролна, што исто така ќе ги покрие. Покрај тоа, потребно е да се запечатат сите продирања, празнини и дупки каде што воздухот поминува непречено, а со тоа се ослободува прекумерна енергија и се трошат дополнителни финансиски средства. Фолиите ни помагаат во ова – потребно е правилно да ги поставиме и прицврстиме на профилите, како и да ги залепиме нивните меѓусебни преклопувања со предвидените ленти.
  • Забележано е дека поткровјето било изолирано пред 10 години. До пред само неколку години, изолацијата беше поставена само помеѓу наклоните, но не и над нив. Како што веќе споменавме, наклоните се исто така термо-мостови преку кои се губи топлината, а топлината познато е дека влегува во лето. Потребно е да се постави соодветен слој на топлинска изолација над нив, со цел да се избегнат загуби на енергија и да се “дополни” изолацијата се до потребната дебелина.

 

Кровни фолии:

  • Наведено е дека се користат „разни“ фолии. Не знаеме за какви фолии станува збор и дали се соодветни за употреба на поткровјето. Секако би било добро да се провери состојбата на овие фолии. Имено, на нашиот пазар, класичните PVC фолии, кои траат кратко, често се користат. Таквите фолии често пукаат по неколку години и ја отвораат можноста за размена на воздух.

Во поновата конструкција се користат висококвалитетни полиетиленски фолии, кои се долготрајни, со што се обезбедува долгорочна функционалност на покривот. Улогата на овие фолии во термичката заштита е голема. Неодaмнешното истражување потврди дека примената на соодветни кровни фолии може да заштеди до 20% од дополнителната енергија.

Се претпоставува дека фолиите насекаде имаат преклопувања од најмалку 10 cm и дека се 100% запечатени со соодветни лепливи ленти, како и дека цврсто се прилепуваат на конструкцијата на sидот или гредата.

Летен режим:

  • Сe најавува дека ќе биде жешко лето – повторно потенцираме дека функцијата на минерална волна е да изолира, а не да лади. Значи, доколку сакате внатрешноста да биде пријатно свежа, прво мора добро да ги проветрите и ладите просториите на поткровјето (со помош на климатизација). Само кога ќе ја достигнете посакуваната температура, волната ќе започне да ја извршува својата функција: да ја одржува свежината внатре и да ја одржува топлината надвор.

Човечки фактор:

  • Правилна инсталација е посебна ставка..Доколку изведувачот извршил нешто од горенаведеното на лош начин, можни се подоцнежни проблеми и дополнителни финансиски трошоци.

или

Погледнете ги и останатите совети за вашето поткровје

ИЗОЛАЦИЈА

ПРОЗОРЦИ

ГИПС

КРОВЕН ПОКРИВАЧ

Претворете го неискористениот поткровен простор во простор за комфорен дневен престој!

или

© Сите права се задржани. Моето поткровје 2015-2021. Развиено од My Marketing