• Сеопфатен водич за избор на совршени прозорци

Прозорците заземаат голем дел од секоја зграда – се со цел да се овозможи продирање на што повеќе светлина и воздух, но и за луѓето да уживаат во погледот на околината.

Изборот на вистинските прозорци за вашиот дом може да биде тешка одлука, но е важна и може да влијае на удобноста и енергетската ефикасност на вашиот дом. Постојат неколку фактори кои треба да се земат предвид кога се одлучува колку прозорци да се изберат, каква големина треба да бидат и зошто покривните прозорци може да бидат добра опција.

Колку прозорци ви се потребни?

Бројот на прозорци што треба да ги изберете зависи од големината и распоредот на собите во вашиот дом, како и од вашите лични преференции. Општо земено, важно е да имате доволно прозорци за да дозволите природна светлина да влезе во вашиот дом и да обезбедите соодветна вентилација.

Ако имате мала соба, еден или два прозорци може да бидат доволни за да обезбедат доволно природна светлина и вентилација. Меѓутоа, ако имате поголема просторија, можеби ќе ви требаат повеќе прозорци за да го постигнете истиот ефект. Дополнително, ако имате просторија што е особено темна или загушлива, можеби ќе сакате да додадете повеќе прозорци за да ја осветлите и да го подобрите протокот на воздух.

Друг важен фактор е ориентацијата на домот.

Ако ориентацијата на поголемиот дел од станот е на север, на пример, можеби е добро да има повеќе прозорци за да пропушта повеќе светлина. Спротивно е ако станот е ориентиран кон југ, бидејќи природно навлегува повеќе сонце. Со избирање на VELUX Roof прозорец 3-во-1 (velux.rs) можете да го направите поткровјето поголемо, односно да изгледа поудобно и естетски поубаво.

Правилна големина на прозорецот?

Големината на вашите прозорци зависи и од големината и распоредот на вашето поткровје. Поголемите прозорци можат да донесат повеќе природна светлина и да обезбедат подобар поглед, но можат да бидат и поскапи.

Исто така, важно е да се земе предвид локацијата на вашиот дом при изборот на големини на прозорци. Ако сакате да го искористите максимумот од природната светлина, можеби ќе сакате да изберете поголеми прозорци за простории свртени кон југ, исток или запад. Меѓутоа, ако живеете во потопли клими, можеби ќе сакате да изберете помали прозорци за да го одржувате вашиот дом поладен.

Зошто VELUX?

Прозорците VELUX се популарен избор за сопствениците на куќи бидејќи нудат неколку предности. Еве неколку причини зошто можеби ќе сакате да размислите за прозорците VELUX за вашиот дом:

Енергетска ефикасност: VELUX прозорците се дизајнирани да бидат енергетски ефикасни, што може да ви помогне да заштедите на трошоците за греење и ладење. Тие се направени со изолационо стакло и слој со ниска емисија што може да помогне во регулирањето на температурата во вашиот дом.

Природна светлина: Овие прозорци се познати по нивната способност да внесуваат природна светлина, што може да направи вашиот дом да се чувствува посветол и попростран. Достапни се во различни големини, па можете да ги изберете оние кои најдобро одговараат на вашите потреби.

Вентилација: Прозорците се исто така дизајнирани да обезбедат доволно вентилација, што може да го подобри квалитетот на воздухот во вашиот дом. Лесно се отвораат и затвораат, а некои модели имаат дури и вградени сензори кои можат автоматски да ја приспособат вентилацијата врз основа на температурата и влажноста во вашиот дом.

Издржливост: VELUX прозорците се направени од висококвалитетни материјали кои се дизајнирани да траат многу години. Тие се отпорни на временски услови и UV  светлина, па можете да бидете сигурни дека ќе изгледаат одлично во годините што доаѓаат.

Разновидност: VELUX прозорците се достапни во широк опсег не само на димензии туку и на други опции како рачна, електрична или соларна контрола. Тие можат да бидат направени од ламинирано дрво или обложени со слој од бел полиуретан, сето тоа зависи од внатрешноста на вашиот дом. Кров-прозорци-НОВИ (velux.rs)

Како заклучок, при изборот на прозорци за вашиот дом, важно е да размислите колку прозорци ви се потребни, каква големина треба да бидат и каков тип на прозорец најдобро ќе одговара на вашите потреби. Прозорците VELUX се популарен избор меѓу сопствениците на куќи бидејќи нудат енергетска ефикасност, природна светлина, вентилација, издржливост и разновидност. Со вистинските прозорци, можете да ја подобрите удобноста и енергетската ефикасност на вашиот дом и истовремено да ја подобрите неговата севкупна естетска привлечност. Дополнително, со користење на внатрешни и надворешни ролетни (velux.rs) можете да уживате во подобра внатрешна клима и општа атмосфера што ја обезбедува вашиот дом.

Претворете го неискористениот поткровен простор во простор за комфорен дневен престој!

или

© Сите права се задржани. Моето поткровје 2015-2023. Развиено од My Marketing