• 18 ЧЕСТИ ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ - за изолација на sидовите

Веќе знаете сè за изолацијата на поткровјето со помош на минерална волна и сите комбинации на материјали што можат да се постават во кровната конструкција.

Но, што е со sидовите?

Без оглед колку се стрмни падините на покривот, секогаш има некои надворешни sидови на поткровјето. Покривот, sидовите и подовите на зградата го формираат својот „лик“ и правилната изолација на сите три елементи е подеднакво важна кога станува збор за енергетска ефикасност и удобност на живеење.

Значи, покрај LDS системот во покривот (камена и стаклена волна со фолии), важно е да се погрижите и за изолацијата на sидовите на поткровјето. Ако станува збор за куќа, работата е сосема јасна – најпопуларното решение денес е контактна фасада – препорачуваме да работите со дебелина од камена волна од најмалку 10 cm.

Доколку живеете во зграда и немате можност да ја направите изолацијата однадвор – не грижете се – изолацијата на sидовите може да се направи и одвнатре, со таканаречената sидна обвивка – подетално подолу во текстот:

Подготвивме за вас 18 прашања и одговори во врска со sидната изолација однадвор и одвнатре, овие прашања ги добивме од нашите корисници во последните неколку месеци. Ако случајно имате прашање на кое не сте го нашле дадениот одговорот – пишете ни!

 1. Одлучив да ја изолирам надворешноста на куќата. Куќата е 10 × 8, приземје и прв кат, надворешни sидови на блокот на олуците се малтерисани и надвор и одвнатре. Ова е тотално непозната работа за мене, би сакал да направам сè што е можно и сетоа тоа да биде направено најдобро, бидејќи верувам дека топлинската изолација е капитална инвестиција, дека се прави еднаш во животот и дека подоцна грешките во градежништвото и многу други грешки се плаќаат скапо. Барам информации, па затоа ви пишувам во надеж дека ќе одговорите на следниве прашања:

А) Стиропор или камена волна?

Б) Разлика во цена за приближно 200m2 фасада?

В) Кои се трошоците за подготовка на студија за енергетска ефикасност и издавање на енергетски пасош?

Г) Постојат различни производители на камена волна на пазарот, кои се причините да го одберам вашиот производ?

Одговор: За некој што не е запознаен со оваа работа, вие ги поставувате вистинските прашања! Ајде да одиме по ред:

А) Како што се очекуваше, препорачуваме камена минерална волна. Постојат многу причини и ние ќе наведеме само некои од нив:

Камената волна е природен материјал чија основна суровина е каменот. Неговата издржливост и непроменливост на карактеристиките со текот на времето се загарантирани, без оглед на надворешната температура.

Пропустливост на пареа – поставувањето камена волна во sидовите гарантира дека тие ‘дишат’, т.е. се случува премин на водена пареа низ sидовите, што не е случај со стиропор. Премин на водена пареа е неопходен за да не се создаде кондензација и мувла во внатрешноста.

Не-запаливост – системот за контактна фасада со камена волна е не-запалив систем, не придонесува за ширење на пожар и со тоа ги штити животот и имотот.

Звучна изолација – системот со камена волна, исто така, обезбедува звучна заштита на ентериерот, што исто така не е случај со стиропор.

Прочитајте повеќе детали за вечната борба на стиропор и камена волна преку кликање овде!

Б) Цената на камена волна е приближно 2 – 2,5 пати поголема од цената на стиропорот.

В) Цените на студиите за енергетска ефикасност варираат во зависност од големината на објектот, од 0,2 до 0,5 евра / m2.

Г) Информирајте се за сите производители што можете да ги пронајдете; над 70% од корисниците на камена волна се одлучуваат за изолација со Кнауф, длабоко веруваме дека тоа не е случајно; даваме одличен квалитет по добра цена, имаме одлична услуга и развиена продажна мрежа и исто така многу значајно – имаме моќна техничка поддршка со 15 годишно меѓународно искуство, кое секогаш ви стои на располагање.

 1. Планирам да го изолирам внатрешниот sид кој е свртен кон север. Кој материјал треба да го користам и дали е можно воопшто да се направи ова?

Одговор: Ние го изолираме надворешниот sид одвнатре само кога тоа е единствената опција, т.е. кога е невозможно да се инсталира изолацијата од надворешната страна на sидот или инсталацијата е исклучително тешка (на пр. Ако живеете на 12-ти кат во 20 – катна зграда). Ако сте донеле одлука да направите изолација внатре, го предлагаме следното решение, т.н. sидна обвивка:

Инсталирана е метална подградба Кнауф за поставување на гипсени плочи и просторот помеѓу профилите е исполнет со минерална волна (камена волна NaturBoard FIT-G PLUS  или стаклена волна Decibel). Димензиите на двата производи се прилагодени на инсталацијата помеѓу профилите на подструктурата. После тоа, над волната мора да се стави парна брана (Homeseal LDS 35), со цел да се спречи ненадејно продирање на водена пареа во изолациониот слој и несакани појави како што се кондензација и непријатни мириси. Печатената страна на фолијата е свртена кон внатрешноста.

По инсталацијата на браната за пареа, се инсталираат панели од гипс картон, кои се обработуваат во согласност со правилата дефинирани за овој вид sидни облоги (завој, мазнење, сликање).

Ако изолацијата на вашиот надворешен sид е направена на овој начин, нема да имате никакви негативни последици, дури и покрај основниот мотив (што е топлинска изолација), ќе добиете значително подобрување на звучната изолација од надворешниот шум, што е специфичност на растворот со минерална волна .

 1. Мојот план е да направам фасада со камена волна и тоа би сакал да го направам на лето. Мислам дека е поквалитетен и сигурно не е поскап без причина. Приближно 140m2 површина на изолација.

Моето прашање е: каква дебелина на изолацијата препорачувате, дали поголемата дебелина е подобра? Јас би бил многу благодарен ако можете да ми ја напишете цената на метар квадратен за различни дебелини на изолацијата (почнувајќи од 8 cm па подебели), за да може да ја споредам разликата па така и би одлучил.

Одговор: Ние ги имаме истите проценки: дека камената волна е висококвалитетен изолационен материјал и дека вреди да се направи разлика во цената во споредба со другите материјали за изолација.

Во однос на дебелината, препорачуваме минимум 8 cm FKD-S Термичка фасадна волна. Секако на секој сантиметар повеќе што ќе го инсталирате, добивате термички ефект, односно заштеда на цената на енергијата што се користи за загревање на куќата, но и заштеда на енергијата потребна за ладење во текот на летото.

Кога размислувате за дебелината на изолацијата, имајте на ум дека разликата во цената на самата волна е занемарлива, а количината на друг материјал што се поставува во системот (лепак, мрежа, завршни слоеви на фасадата) е иста, без оглед на дебелината на изолацијата. Kога веќе работите, обезбедете што е можно поголема дебелина, бидејќи изолацијата се прави само еднаш во животот, заштедите се многу поголеми со поголема дебелина на изолацијата, така што враќањето на инвестицијата преку заштедите е многу побрзо.

Што се однесува до цената, тоа зависи од многу фактори, но ова прашање нема да остане без одговор: материјалот за фасадата со дебелина од камена волна од 8 cm, во зависност од производителот на системот  би било околу 17 евра, а за изведбата (‘скеле и рака’) цената е од 8 евра па нагоре, во зависност од видот и изгледот на објектот, локацијата итн.

4.Ме интересира дали е можно да се направи звучна изолација одвнатре со камена волна, и да се функционира според начинот на работа како за надворешната фасада, т.е. без метални профили и гипс картон? Каков вид на камена волна треба да се користи во тој случај?

Одговор: Звучната изолација на внатрешниот простор се постигнува со системски решенија кои се состојат од голем број на бариери кои го намалуваат несаканото влијание на бучавата. Во овие системи, минералната волна е само еден дел. За изолација на надворешни sидови одвнатре, како по правило, т.н. sидно покривање (видете одговор на прашањето број 2 погоре). Што се однесува до типот на волна, вообичаено е да се постави камена или стаклена минерална волна (да речеме NaturBoard FIT или NaturBoard FIT-G), или наменски производи со исклучителни акустични карактеристики, како што е  Decibel – како дел од системот на Кнауф прегради, што е докажано дека се најефективни за оваа намена.

Варијантата што ја споменавте може да се направи како внатрешна топлинска изолација (во тој случај би користеле камена минерална волна за контактната фасада на FKD-S Thermal во систем со лепила и стаклена мрежа), само треба да ја проверите дифузијата на водена пареа. Недостаток на ова решение е неможноста да се користи таков sид за да се постави нешто (слики, полици, други sидни елементи), што не е случај со обложување на sидовите.

 1. Мојата куќа е со големина од 10 × 11 m, приземје, прв кат и поткровје. Куќата беше изолирана со perlit бетон. Столаријата е Јеловица и е многу добро запечатена. Досега изолацијата не е лоша, но би сакал да ја подобрам. Заинтересиран сум за дополнителна изолација со камена волна. Колку е потребно, која дебелина, колку би чинело и слично?

Одговор: Инсталирањето на изолација од камена волна на надворешни sидови со perlit -бетон е во принцип можно, ако перлитот е добро прицврстен на подлогата (sидот), што значи дека нема слаби точки кои „sвонат“ односно имаат чуден звук кога ќе чукнеме на фасадата. Веројатно имате перлит во слој од 3-5 cm. Ви даваме предлог да инсталирате минимум 8 cm изолација од камена минерална волна од типот FKD-S Thermal. Покрај изолациониот материјал, контактниот фасаден систем има и други компоненти (лепак, мрежа, прајмер, краен декоративен малтер). За информации за цените и производителите на системи, видете ја нашата страна за продажба.

 1. Колку камена волна е потребна за 400 квадратни метри фасада и колкава е цената на лепилото?

Одговор: Ако ја пресметавте површината на фасадата без отвори, тогаш ви требаат 400m2 (или нешто повеќе, секогаш имајте го во предвид јазот),  ако ја пресметавте вкупната количина, тогаш одземете ја површината на вратите и прозорците.

Knauf Insulation не нуди лепила и завршни материјали за фасадата, но можете да одберете од многу реномирани производители на нашиот пазар (Knauf, Baumit, Ceresit, Maxima, Bekament…) Камена волна, лепак и завршни слоеви обично ќе најдете на едно продажно место, видете тука: https://www.knaufinsulation.rs/distributeri

 1. Планирам да поставам изолација па размислувам за камена волна. Ме интересира дали имате овластени работници кои работат со фасада и како можам да ги контактирам. Која е гаранцијата во тој случај?

Одговор: Од наша страна можеме во овој случај да понудиме материјал (камена волна) и услуга за извршување на дополнителна обука за изведувачи доколку досега не работеле со камена волна. Погледнете повеќе за системот овде.

Гаранцијата за фасадниот систем ја дава „носачот на системот“ (компанија што произведува други компоненти на системот – лепила, завршни декоративни малтери), многу реномирани компании се присутни на нашиот пазар. Една од нив е нашата сестринска компанија Кнауф, која можете да ја контактирате за гаранција за инсталација на систем со камена волна.

 1. Дали е правилно да се комбинира минералната волна како внатрешна (помеѓу гипсени плочи и блокови) и стиропор како надворешна изолација? Тоа се надворешните sидови – би поставил 10 cm стиропор однадвор и 5 cm минерална волна одвнатре и би го затворил со гипс картон.

Одговор: Обично имаме ваков случај кога станува збор за интервенции одвнатре, а однадвор веќе постоеше стиропор во првобитната состојба. Во принцип, важно е да се води грижа за дифузија на водена пареа и да се стави соодветна бариера на пареа помеѓу гипс и волна внатре.

Нашиот предлог сепак ќе биде да се направи комплетна изолација однадвор – за нова зграда, оптималната дебелина е 10 cm, но принципот е дека колку е повеќе, толку e подобро. Повеќе детали за системот за контактна фасада со камена волна може да најдете овде.

 1. Дали има потреба да се постави топлинска изолација од камена волна или стиропор на надворешниот sид 33 cm дебелина, или само да се третира фасадата со некоја водоотпорна фасадна боја?

Одговор: Дефинитивно е потребно, подобро да се каже неопходно да се постави топлинска изолација на sидот, бидејќи надворешниот sид од 33cm, дури и поголема дебелина од тоа, не обезбедува соодветна термичка заштита без дополнителна топлинска изолација (освен ако не е sид од специјални керамички термо блокови )

Препорачуваме камена минерална волна – на пр. FKD-N Thermal  во дебелина од најмалку 8 cm. Погледнете повеќе за системот за контактна фасада со камена волна овде.

 1. Имам прашање во врска со фасадата: обично мајсторите ставаат помалку од 14 kg / m2 лепак ако не се лиценцирани, некои дури и двојно помалку. Дали е тоа добро? Kаде можам да најдам лиценцирани мајстори и дали тие се поскапи?

Одговор: Методот на работа и количината на лепак за лепење на плочи ги пропишува носителот на целосниот систем (производители на лепила и завршни слоеви како што се Knauf, Baumit, Ceresit итн.) но постои универзално правило и тоа е минимум. 12-14 кг / м2 за фази на лепење и засилување на мрежата.

Што се однесува до сертификација на работниците, тоа е повторно во доменот на производители на системи кои обично се тие кои што тоа го издаваат- Knauf Insulation е производител на само еден дел од системот и ние не ги овластуваме мајсторите, но можеме да ги советуваме мајсторите што вие ќе ги одберете.

 1. Јас би ве замолил да ми помогнете и да ги решите моите сомнежи во врска со внатрешната изолација со камена волна во системот за сува конструкција. Имено, немам можност да ја изолирам зградата од надворешната страна на sидот, па затоа планирав одвнатре.

Би ги изолирал сите sидови, таванот и подовите, би пoставил подно греење на подовите, би инсталирал парна брана од внатрешната страна на волната, но некаде прочитав дека волната е подложна на гниење и мувла. Дали има потреба да се стави парна брана од двете страни на волната, за да се заштити од овие ефекти? Се плашам дека би имал проблем со деловите на изолацијата во бањата и кујната. Дали имате некои предлози за мене? Би го ценел вашиот совет.

Одговор: Во сите слоеви што се елемент на облогата (sидови и подови / тавани кон незагреаниот простор) потребна е парна брана на малтерот поради кондензација. Ја препорачуваме Homeseal LDS 35. Во бањата и кујната, доколку sидот не е свртен кон незагреаниот простор, не е потребна парна брана, само земете го предвид изборот на соодветни плочи од гипс (отпорен на влага). Пареата треба да биде добро запечатена, со преклопувања на мин. 10 cm и споени на наборите – за запечатување препорачуваме леплива лента Homeseal SOLIFIT-1 и еластичен лепак Homeseal Solimur.

За внатрешно обложување на sидови, доколку се одлучите за системот Кнауф, препорачуваме камена волна NB FIT-G PLUS, оптимална дебелина од 10 cm. Бидејќи надворешниот sид е во прашање, употребата на парна брана помеѓу волна и малтер е задолжителна. Препорачуваме Homeseal LDS 35. Парната брана треба да ги спои  наборите и да се запечати околу периметарот на sидовите со леплива лента Homeseal SOLIFIT-1. Минералната волна, доколку е правилно поставена, не подлежи на гниење или мувла. За оваа апликација, камена волна е малку подобро решение, бидејќи има подобри перформанси од стаклена волна во летните месеци. Камена волна ја акумулира топлината малку подолго пред да ја испушти во внатрешноста. Волната нема да ги изгуби својствата кога ќе се притисне, иако оваа апликација не значи дека волната е притисната, туку се вметнува помеѓу подструктурите на гипс-облогата.

 1. Може ли плочите од термичката камена волна FKD-S да се користат за топлинска изолација на нестетизиран фасаден sод кој се состои од: блок од олук 19 cm + активна парна брана Homeseal LDS 5 + камена волна 10 cm + фасадна тула? Ако е така, колку типови да се користат? Или, посоодветно и поевтино е да се користат плочи NaturBoard Venti?

Одговор: FKD-S Thermal може да се користи за опишаната позиција и ви препорачуваме да го сторите тоа во случај да го имате веќе на располагање овој производ. Доколку треба да го купите, поповолно решение е NaturBoard VENTI, како што и сами наведовте.

Што се однесува до спојувањето, тој служи само во фазата на склопување сè додека волната не се затвори со надворешниот sид, а секако има и сидра кои се врска помеѓу надворешниот и внатрешниот sид. Упатства за поставување изолација na sид може да најдете овде.

 1. Каков тип на лепак треба да користам кога ќе ја изолирам куќата однадвор со камена волна со дебелина од 10 cm?

Лепилото што се користи за лепење камена волна (а подоцна се користи за измазнување и засилување) треба да биде порозно од пареа, како и камена волна. Сите реномирани производители на фасадни системи на нашиот пазар имаат и лепила наменети за лепење на камена волна, па од вас зависи кој ќе одлучите (Knauf, Baumit, Ceresit, Maxima…)

Камената волна мора да има челично јадро со цел да биде не-запалива. Knauf Insulation нуди два вида на типли:

 1. Dowel H1 ECO – должината на оваа типла треба да биде + 35 mm во однос на дебелината на камената волна, освен во случај на ytong блокови, каде што треба да биде + 65 mm
 2. Dowel LFM и LMX – должината на оваа типла треба да биде + 65mm во однос на дебелината на камената волна

14.Фасадата на мојата куќа беше изработена од стиропор со 5cm во 2003 година. Бидејќи ја направив изолацијата на потрковјето со стаклена волна, кажете ми…дали е можно да се додадат уште 5 cm камена волна на надворешната фасада и како се прави тоа, доколку ова е воопшто изводливо? Дали треба да ја отстранам постојната фасада и повторно да се повтори целиот процес?

Одговор: Доколку постојната фасада е во добра состојба (нема траги од паѓање, лупење и слично), новата фасада со камена волна може да се направи на постојната со помош на овие чекори:

Нанесување на подлогата на постојниот завршен слој (тип Knauf Grundol)

Лепење и поставување на типли на камена волна (при избор на типлите земете ја предвид вкупната дебелина на новите и постојните слоеви на фасадата)

Нанесување на завршни слоеви (лепак, мрежа, завршен слој)

Значи, клучната работа е да се провери состојбата на постојната фасада.

 1. Потребна ми е вашата стручна помош. Би сакал да направам изолација и да поставам гипс картон од внатрешната страна на надворешните sидови. Сегашните sидови се направени од обични блокови, однадвор има термичка фасада со стиропор од 8cm, а од внатрешната страна има тенок трослоен премаз од цементен лепак и еден слој готов малтер. Би сакал да поставам волна од 5 cm, потоа гипсени плочи и некаков фасаден финиш. Дали ми e потребна фолија над волната и дали постои можност да имам проблем со влага и непријатен мирис?

Одговор: За изолација на надворешни sидови одвнатре, препорачуваме обложување на sидови во следниот состав:

 • Метална конструкција изработена од профил на Кнауф
 • Помеѓу профилите на камена минерална волна NaturBoard FIT-G PLUS 5cm
 • Homeseal LDS 35 поставување на парна брана над волната
 • Гипсени плочи кои го затвораат системот
 • Завршна обработка на гипс картон според упатствата на производителот

Овој систем работи доста добро и браната за пареа што ја поставувате ја штити волната од влагата која може да навлезе во неа одвнатре – така да не мора да се грижите за кондензација и непријатни мириси.

 1. Ве молам, помогнете ми при изборот на камена волна за фасадата, каква е разликата помеѓу камена волна FKD-S и FKD-N? Ви благодарам однапред!

Одговор: Кога станува збор за избор помеѓу двата споменати производи, најважно е дека двата производи се соодветни за контактни фасадни системи со камена волна.

Производот FKD-N Thermal има малку подобри термички својства и нешто послаби механички својства и е дизајниран како поповолна опција (финансиски) пред се за индивидуални објекти (приватни куќи).

Значи, FKD-S Thermal е основниот производ што го препорачуваме и како нешто поевтина опција – постои FKD-N Thermal.

 1. 17. Сакаме да поставиме изолација на куќата, и нè интересираат сите можности. Го изградивме приземјето од Гитер блокови, ред од шест тули , првиот и вториот кат го изградивме повторно со Гитер блокови и количина – ред од четири тули, третиот кат се блокови Сипорекс каде што во моментов нема фасада. На приземјето, првиот и вториот кат имаат фасада без изолација. Површината на изолационата зграда е околу 400 м2. Моето прашање е: дали е можно да се направи изолација со камена волна 10 cm на околу 400m2 површина? Колку би бил товарот на објектот и дали oва се препорачува? Дали е можно воопшто да се постави минерална волна, бидејќи овие блокови имаат многу шуплини? Кое е вашето мислење и препорака?

Одговор: Поставувањето контактна фасада со камена волна на подлога од типот на блокови од гитар или од други  разни видови е сосема вообичаена работа; впрочем типлите за кои сметате дека може да имате проблем бидејќи овој предмет се шири во зоната на sидните блокови. Овој тип на фасади доминантно се „држи“ на лепилото – типлите се само дополнително осигурување. Покрај тоа, треба да се обрне внимание на местото каде што е подлогата „сипорекс“: потребни се подолги типли бидејќи тоа е подлога која е чувствителна на фазата на засилување. Ако се определите за типлите што ги нудиме, за блокот е потребен KI H1 ECO 155 а за делот каде што е siporex – KI H1 ECO 195 (со претпоставка дека сте одбрале дебелина на камена волна од 10 cm, како што препорачуваме, како оптимална дебелина).

 1. Дали е задолжително да се постават типли на камена волна со почетна лајсна на висина од 2,80 m?

Поставувањето на типли на камена волна е задолжително во сите ситуации и без оглед на висината на зградата. Задолжително е да имате 6-8 типови на м2 и ви препорачуваме KI H1 ECO-типли.

Претворете го неискористениот поткровен простор во простор за комфорен дневен престој!

или

© Сите права се задржани. Моето поткровје 2015-2022. Развиено од My Marketing