• Големите работи се случуваат во мал простор - но најдобро е кога сè одговара

Многу луѓе се плашат од поткровје, можеби бидејќи прават паралера со страшни хорор филмови каде, по правило, тие изгледале страшно и напуштено. И покрај ова, поткровјата денес се восхитувачки и сите им завидуваат на оние кои се осмелуваат да се впуштат во проект за изградба на поткровје. Размислувањето на луѓето за поткровјата се промени и сега тие станаа вистинско богатство – зголемување на вредноста на домовите и менување на животниот стил. Во овој блог ќе споделиме со вас идеи како да го направите вашето поткровје да изгледа поголемо со некои забавни методи. Продолжете да читате и инспирирајте се!

Со помош на овие совети, можеме да постигнеме оптички ефекти кои, иако всушност нема да добиеме повеќе простор, ќе направат да се чувствуваме многу подобро на нашето мало поткровје.

Нека светат ѕидовите

При опремувањето на поткровјето, пред сè, потребно е да се стремиме кон зголемување и поефикасно користење на просторот, но треба да се запомни дека внатрешните греди не мора да бидат на поставени на средина во просторијата, напротив, тие можат да обезбедат одлична можност за еденпосебен внатрешен дизајн. Истакнувањето на гредите создава доминантна точка во секој стан, така што тие можат да се користат не само за држење на ѕидовите во специфичниот агол. Вреди да размислите за создавање на акцентен ѕид ако сакате да го проширите и да го направите вашиот дом уникатен во исто време. Ѕид во различна боја неверојатно ќе ја освежи целата просторија. Задачата на таканаречениот акцентен ѕид е да го привлече окото и да го нагласи просторот до него.

Без разлика дали се работи за вистински или лажен зрак, тоа е совршено решение за да се спротивстави на монотонијата на белите ѕидови.

Класичните совети за зголемување на просторот многу добро функционираат на поткровјето. Светлите бои, на пример, создаваат ефект на просторност, а во чиста бела просторија, накосените делови на ѕидот се речиси скриени. Сепак, во никој случај не мора да се држите до белата боја, истиот ефект може да се постигне и со која било друга светла боја.

Мали чекори, големи промени

Во мала дневна соба, обидете се да го поставите тепихот во центарот, а на него да биде само половина од мебелот, софите, фотелјите. Така, оптички, просторијата изгледа поголема. Ако тепихот е прилично мал, треба да биде во средината на собата, под масичката. Исто така, одлична техника е да изберете килими кои имаат шема во форма на линии – создавајќи илузија што го прави вашето поткровје да изгледа поголемо.

Ако имате помала соба, тогаш декорацијата над нивото на очите е најважна. Ова значи поставување на греди што е можно повисоко и избор на кабинети кои речиси стигнуваат до таванот. Овој начин на поставување целосно го проширува просторот. Поголемото парче мебел го проширува просторот многу повеќе од неколку мали парчиња.

Нека биде светло

Многу важен детал за да го направите просторот да изгледа поголем е: СВЕТЛИНА. Тоа е со причина, познат е терминот „темна дупка“ бидејќи колку повеќе светлина влегува во собата, толку посветла и поголема изгледа.

Добивањето повеќе светлина е поедноставно отколку што мислите. Се што ви треба се прозорци и неколку штедливи светилки.

Поткровјето е одлична можност за примена на прозорски решенија, а многу светлина дополнително го зголемува чувството за простор. На пример, VELUX тројно комбинирано решение Тројно решение (velux.rs) кое го трансформира постоечкиот простор со многу светлина и неверојатен поглед. Воедно, тоа е решението кое дава најмногу за вложените пари.

Огледала на ѕидот

Тоа е стар трик, но секогаш функционира ако користите огледала за да го зголемите чувството за простор. Така, малите простори веднаш се удвојуваат. Со помош на огледала, природната светлина исто така лесно се пренесува во темни агли, а се губи и монотонијата на ѕидовите. Меѓутоа, ако одлучите да имплементирате VELUX решение, сигурно нема да има темни агли.

Можете да изберете и огледални плочки,  кога ќе се постават во убава форма, малите коцки можат да играат дури и украсна улога. Поставувањето на најмалку две такви плочки една свртена кон друга е ефикасна техника за создавање илузија на простор. Избегнувајте прицврстување на огледала на коси ѕидови.

Сокриена соба, сокриени мисли

Ајде да се обидеме да се ослободиме од непотребните работи! Го тргаме „столчето за фрлање“ и на крајот од денот ја ставаме облеката во плакарот за да создадеме ред околу нас. Доколку е потребно, преуредете го за да спречите вашето сакано поткровје да биде пренатрупано.

Имајте на ум, треба да создадете поткровје за уживање на целото семејство и пријателите!

Претворете го неискористениот поткровен простор во простор за комфорен дневен престој!

или

© Сите права се задржани. Моето поткровје 2015-2024. Развиено од My Marketing