• Небото е граница: Како да ја зголемите вредноста на вашиот недвижен имот?

Дали ви е потребен повеќе простор, но не можете да си дозволите да се преселите во поголема куќа или сакате да ја продадете вашата куќа за подобра цена? Имате неколку опции да го направите вашиот дом попријатен и со поголема вредност , ние сега ќе ги истакнеме најважните.
Се разбира, не можете да ја промените локацијата или ориентацијата на вашата куќа. Она што можете да го направите е да го реновирате вашиот дом. Дозволете ни да ви покажеме мали трикови кои навистина можат да направат спектакуларна разлика. Згора на тоа, не само брзо, туку и достапно за речиси сите, но на прифатлив начин.

Избор на бои, мебел, облоги на тапети

На пример, фарбањето на ѕидовите во светли бои создава ефект на просторност, а во доволно осветлена просторија, делови од ѕидот под косиот агол се речиси скриени. Веројатно сте слушнале како едноставното варосување може да ја зголеми цената на домовите бидејќи дава чувство на почист и посвеж изглед на просторот – секако создавајќи попријатна атмосфера?

Од друга страна, мебелот исто така може многу да помогне во зголемувањето на просторот. Нискиот мебел, на пример, традиционално го зголемува чувството за височина, така што површината што се граничи со косите ѕидови не изгледа толку ниско, освен тоа, добра идеја е поставување во насока на должината на просторијата.

Зголемување на просторот за живеење – поткровјето во фокус

Следното прашање е во која насока да се прошири поткровјето – во ширина или висина.
Проширувањето во ширина значи дека се менува изградената површина на куќата и не е сигурно дека големината на парцелата ќе овозможи нејзина изградба во сите ситуации. Сепак, можно е да се прошири кон висина. Пренамената на поткровјето ќе го претвори вашиот постоечки дом во значително поголем дом без дури и да се преселите – да не зборуваме за колкава вредност му додава ова на вашиот имот.

Последниот предлог има две опции: или ќе се создаде независен стан, простор на поткровјето, или ќе се зголеми површината на долното ниво со отворање на горното ниво. И двете имаат предности и се одлични за зголемување на просторот, прашање е која ви одговара повеќе.

Имајте го ова на ум, конверзијата на поткровје не само што ви дава дополнителен простор за живеење, туку и обезбедува долгорочна вредност. Не заборавајте да направите термичка инспекција на куќата, со која може да се мапира топлинската изолација во затворени структури. Знаејќи ги овие информации, можете да избегнете последователно појавување на мувла и кондензација и да ја одредите локацијата и степенот на очекуваната загуба на топлина.

Прозорец кон светот

Инсталирањето на прозорците на VELUX на вашиот поткровје создава попростран изглед, овозможувајќи светлина и свеж воздух – не само што ја зголемува вредноста на вашиот дом, туку и квалитетот на животот. Замената на прозорците исто така може да направи разлика со значително подобра изолација, што значи помали сметки за енергија – куќа со помалку општи трошоци секогаш вреди повеќе. Дали знаевте дека поставувањето на покривни прозорци направени со модерна технологија може да доведе до подобрување на енергетската ефикасност во 2-3 категории?
Меѓутоа, ако овој зафат е преголем за вас, можно е да поставите внатрешни и надворешни ролетни на постоечките прозорци и на тој начин да го подобрите постоечкиот простор. Енергетски ефикасните ролетни VELUX помагаат да се контролира дневната светлина, но и да се изолира вашиот дом, обезбедувајќи до 25% подобра изолација во текот на годината.

Замена на надворешни облоги – патеки и тротоари Замена на внатрешни облоги

Тоа е инвестиција која додава вредност од повеќе аспекти доколку планирате да направите помала или поголема инвестиција не само во куќата, туку и во нејзината непосредна околина. Еден од најчестите потези е асфалтирањето, бидејќи естетски е можеби најдоброто, најлесното и најспектакуларното решение за покривање на делот под настрешниците и тротоарите, притоа елиминирајќи голем број проблеми.

Нема потреба да косиме трева на поплочени површини, ниту пак да се грижиме за полевање. На асфалтираните површини лесно може да се возат и поголеми возила по обилните дождови.

Термална изолација

По стручно изведената фасадна топлинска изолација, најголема удобност во затворен простор може да се постигне во зима и лето со многу помалку енергија. Тоа не значи дека нема да морате да затоплувате, туку многу помалку да затоплувате отколку пред изолацијата, така што режиските трошоци долгорочно ќе ги надоместат вложените пари во топлинска изолација.

Искористете ги советите и создадете квалитет и вредност што ги заслужувате! Најдобри желби!

Претворете го неискористениот поткровен простор во простор за комфорен дневен престој!

или