• Најдоброто оружје против зимскиот мрак: правилен избор на светларници

Многумина би ја опишале зимата како темна и студена, но таа е и сезона на љубов – уживање со семејството и времето поминато дома. Во овој блог ќе зборуваме за различни типови на прозорци и нивните додатоци – што ќе ви го олесни изборот и создавањето на поткровје од вашите соништа. Прочитајте за да добиете повеќе информации и разбирање околу оваа понуда.

Добро поставен рачен или електричен прозорец

Во случај на купување на која било од двете опции, од клучно значење е да се проветрува најмалку 3 пати на ден – дозволувајќи свеж воздух да навлезе и да ја ослободи влагата која може да се создаде во внатрешноста.Дали знаевте дека едно четиричлено семејство во просек троши околу 10 литри течности?

Затоа, покривните прозорци VELUX со автоматизирана опција се добар избор за вас бидејќи таквата вентилација се грижи за размена на воздухот без разлика дали сте дома или можеби и некаде подалеку. Сензорот го следи времето и влажноста во затворените простории, така што нема потреба да се грижите за дожд или висока влажност. Од друга страна, рачниот механизам за прозорци, ова може да се отвори само кога сте дома и често луѓето забораваат да ги затворат земајќи повеќе енергија за да ја загреат просторијата – што чини повеќе пари. Меѓутоа, со овој тип, вкрстената вентилација е најефикасна.

Вентилацијата не е само пожелна во текот на денот, туку е неопходна и во текот на ноќта. На возрасните им требаат 6-8 часа сон секој ден. Замислете колку воздух се користи во тој период. Токму затоа VELUX INTEGRA прозорците (VELUX INTEGRA® покривни прозорци – со далечински управувач и програмирање) односно електрично управуваните прозорци нудат подобри опции од рачно управуваните прозорци. Тие можат да се програмираат за една или две вентилации во текот на ноќта. Со рачниот механизам за  прозорци тоа не е можно, освен ако не се разбудите, не проветрите и можеби не спиете.

Панорамски поглед на врвот или средно поставен прозорец

Кровните прозорци VELUX обезбедуваат целосен, отворен поглед на небото и максимална количина на дневна светлина според вашите потреби. Го кревате и тие се отвораат нанадвор. Тие нудат непрекинат поглед – максимизирање на дневна светлина и свеж воздух. Оваа опција е особено добра ако имате неверојатен поглед од вашата куќа.

Патем, горните прозорци се најпопуларната опција бидејќи се поевтини, полесни за користење и луѓето се навикнати на тоа.

Иако светларниците имаат прaктична долна рачка на врвот, треба да размислите колку високо сакате да бидат поставени вашите прозорци, како и дали има нешто под прозорецот што би сакале да го чувате токму на тоа место. Сè е подобро од тоа да мора да преместите сè од вашето биро токму кога ви е потребен свеж воздух.

Природно дрво или полиуретан

Дали знаевте дека покривните прозорци VELUX со полиуретанска обвивка имаат површина која е 100% без одржување? Од друга страна, бидејќи дрвените прозорци се направени од чисто дрво, во зависност од изложеноста на надворешни влијанија, тие мора да се лакираат неколку години, но секако се совршено мазни за да се олесни чистењето.

Ако сакате природни материјали, тогаш дрвените прозорци се најдобриот избор за вас. Меѓутоа, ако барате прозорец за влажна просторија, тогаш треба да изберете прозорци обложени со полиуретан – тие се направени од бор одвнатре. Благодарение на белата боја, одлично се вклопува со мебелот на секоја просторија на поткровјето. Покрај тоа, површината е исклучително издржлива, без гребнатини и долготрајна.

Надворешни или внатрешни ролетни

Внатрешните ролетни, како што кажува самото име, се поставени на внатрешната страна на прозорецот, додека надворешните ролетни секако се поставени на надворешната страна на прозорецот, така што тие се директно изложени и на студ и на сонце. Затоа се обложени со дополнителен слој на заштита за да траат подолго.

И надворешните и внатрешните ролетни имаат можност за затемнување на просторијата. Без разлика на возраста, квалитетот на сонот е клучен за нашето физичко и ментално здравје.

Надворешните ролетни VELUX (VELUX надворешни ролетни за целосен мрак и максимална заштита од топлина) се идеално решение за сите сезони – заштита на внатрешноста на домот од студ во зима и од топлина во лето. Тие исто така ја намалуваат бучавата од дождот, бурите и помагаат во минимизирање/спречување на кражби.

Иако внатрешните ролетни (Внатрешни и надворешни ролетни (velux.rs)) можат да го затемнат поткровјето како модерни надворешни ролетни, тие сепак се многу достапни и можат да се инсталираат за само неколку минути од внатрешноста на вашиот дом.

Се надеваме дека овие информации ќе ви помогнат да разберете повеќе за разликите помеѓу производите!

Претворете го неискористениот поткровен простор во простор за комфорен дневен престој!

или