• Ве замолуваме за тишина!

„Не дозволувај на листот да шушка,

Не давајте и на капката да капне,

Не дозволувај ни прстот да се помрдне,

Не дозволувајте стапот да удри “.

Можеби некој од вас ги препознава овие стихови, претпоставуваме дека малкумина сме од тие што стојат сеуште на ставот дека тишината лечи и дека, сепак како таква, треба да се негува. Бидејќи, колку и да е потребна тишината, за жал една од главните карактеристики на нашето општество е всушност бучавата. Ова е вознемирувачки факт, бидејќи според дефиниција овој збор како таков  е секој несакан или штетен звук.

Бучавата се смета за една од  несаканите секојдневни нешта со кои се сретнуваме, во време кога треба да бидеме поодговорни пред себе и околината (или барем веруваме во тоа), бучавата се смета како главна состојба за која мораме да пронајдеме решение.

И додека се занимаваме со намалување на надворешната бучава, воведуваме мерки, пишуваме закони и на различни начини се обидуваме да се заштитиме од несаканиот звук, ние го акумулираме и го зголемуваме она што би можеле да го наречеме внатрешен шум на дневна основа.  Внатрешниот шум е исто толку сериозен непријател како и надворешниот. Тоа нè спречува да стапиме во контакт со нашите мисли, чувства, потреби и желби. Тоа не спречува да се дружиме со пријтелите, или пак да се дружиме со нешто што е корисно за нас – а тоа е тишината!

И што е најинтересно – под тоа не подразбираме само една обично  „Ha Ha Ha“ насмевка и впрочем е  загрижувачки е колку лесно ја прифаќате бучавата а таа е навистина штетна. Покрај тоа, колку повеќе сме изложени, толку е поголема “дозата” која ни е потребна од бучавата.  Доколку се предадеме на таквата состојба тоа ќе не порази, изложеноста на бучава едноставно нема крај. Започнува со „само уште неколку минути а потоа веќе слушате друга песна“, потоа имате ситуации од типот  „дозволете ми да гледам друга епизода, повторно да ја проверам поштата, да видам што има на социјалните мрежи“. Завршуваме со вклучен телевизор, иако не гледаме ништо на него, вклучено радио за време на возењето, иако не слушаме ништо посебно, YouTube е „вклучен“ сè додека одеднаш не регистрираме реклама која упорно не иритира… Во исто време, тишината станува сомнителна. Банален индикатор на ова е тоа што често прашуваме некоја личност која молчи: „Дали сте добро, дали можеби ви е потребно нешто?“, Создавајќи некои чувство на загриженост, додека главна цел е да се прекине тишината.

Тишината е одлична, дури и кога ја користиме само повремено и тоа во мали количини. Експертите велат дека тишината ни помага да се ослободиме од стресот и притисокот. Во исто време, не мислиме само на менталниот притисок, туку и на физичкиот притисок. Така барем покажува истражувањето спроведено во САД во 2006 година и објавено во списанието „ Heart“.  Ова истражување открива дека 2 минути апсолутна тишина дава подобри ефекти од 2 минути изложеност на релаксирачка музика.

Тишината исто така ни помага психички да се регенерираме. Често сме расеани, ментално уморни и тешко се концентрираме. Тешко носиме одлуки, тешко решаваме проблеми или создаваме нови идеи. Но, во согласност со теоријата и обновување на вниманието, мозокот може да ги обнови своите ограничени когнитивни ресурси кога сме во средини со пониско ниво на сензорни информации од вообичаеното. Со други зборови, во тишина, мозокот може да ги намали „сопирачките“ и да овозможи обновување на вниманието.

Тишината исто така ни служи за емотивно созревање и духовен раст. Тоа ни го отвора патот кон самопознавање и самоприфаќање и тоа го прави нежно и ненаметливо, тивко и нечујно – на крајот на краиштата сите овие карактеристики и доликуваат на тишината.

Затоа, ако веќе сте се осигурале дека поткровјето ви е изолирано од звук, ако сте се потрудиле да го заштитите вашиот простор од бучава и доколку сте на кој било начин свесни за негативните ефекти од премногу звук, обидете се да се изложувате на тишина секој ден, онолку колку што е во ваша моќ да го контолирате тоа.

Затоа не заборавајте дека тишината ја радува душата и дека тишината е здрава за ушите.

Ако не ни верувате, слушнете ги гласовите на овие мудри срца.

Претворете го неискористениот поткровен простор во простор за комфорен дневен престој!

или

© Сите права се задржани. Моето поткровје 2015-2022. Развиено од My Marketing